Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Blog Basic Tips Every Newbie Should Know

Hello newbie! If you are here, you probably need some tips for blogging. In this post you can find 5 blog basic tips which are why start a blog, what to blog,  what name to choose, about design and blog schedulle. Hope it will be helpful to you and good luck in blogging! For more text, translate on your language and read it below.ˇ
_______
Dok sedite kući i razmišljate da li bi blogovanje bilo idealno rešenje za popunjavanje slobodnog vremena koje imate, trebalo bi da znate neke stvari koje bi vam mogle pomoći u odlučivanju otvaranja bloga, kao i onima koji ga već imaju, a žele da ga poboljšaju. U ovom postu vam pričam o najosnovnijim stvarima blogovanja, a to su zašto otvoriti blog, o čemu blogovati, koje ime izabrati, o dizajnu i rasporedu blogovanja. Nadam se da će vam moji saveti biti korisni.
Work Like a Boss, 
Jasmina Di, x.

1. Zašto započeti blog?
Prvo pitanje koje se uvek postavlja pre otvaranja bloga jeste - zašto započeti? Da li želite da blogujete kako bi podelili vaša mišljenja i kako bi pomogli drugima? Kako bi dobijali besplatne stvari? Kako bi ispoljili svoju kreativnost i inspirisali druge da i oni nešto naprave? Kako bi delili svoje vrhunske recepte što se tiče kuhinje? Ili ipak kako bi pisali svoje životne jade i probleme?

Ako ste se pronašli u nečemu gore navedenom, to je okej. ... osim u tom poslednjem. Niko ne želi da čita vaše probleme jer su im dovoljni i njihovi. Blog je mesto za opuštanje, za dobijanje inspiracije i hvatanja sreće u tim trenucima. Tako da, ako želite da otvorite blog kako bi jadikovali i širili negativnu energiju, jednostavno nemojte. Kraj.

Ako želite da otvorite blog kako bi dobijali besplatnu odeću i šminku, slobodno. Ali, naoružajte se strpljenjem jer treba dosta vremena da prođe kako bi se to desilo. Pitanje koje vam se postavlja jeste da li ste spremni da ulažete sami u svoj blog i u odeću koju ćete da predstavljate pre nego što vam se to sve uloženo vrati nazad? Ako jeste, onda odlično! Otvorite blog. 

Tri stvari koje su najvažnije u blogovanju jesu ljubav prema pisanju, pisanje za sebe i slobodno vreme.
1. Ako vam pisanje pruža užitak i zadovoljstvo, ako osećate ushićenje kada pritisnete objavi dugme i ono najvažnije, ako vam nije bitno koliko pregleda i komentara će imati taj post, onda vi imate ljubav prema pisanju. 
2. Većina blogera se stresira kada vidi da nema mnogo pregleda, a ni komentara i možda jeste malo za stresiranje jer je ipak u to uloženo dosta truda i vremena i svaki takav post zaslužuje feedback, ali opet nije vredno stresirati se zbog toga. Da bi to izbegli morate pisati za sebe. Napišite post koji će vam poslužiti kasnije u životu ili post koji vas inspiriše. Napišite post jer ga Vi želite.
3. O ovome nema ni potrebe pisati. Ako nemate vremena onda nemojte ni otvarati blog jer vam treba zaista dosta vremena. Što za pisanje teksta, što za fotografisanje i uređivanje slika. Niko nije rekao da je ovaj hobi lak.

2. O čemu blogovati?
Postoji dosta vrsta blogova za koje biste se mogli odlučiti. Bitno je da se to vama dopada, da imate strast prema tome i da osećate uzbuđenost svaki put kada počnete da pišete novi post. Mislim da je najbolje da se odlučite za jednu temu (na stranu moj blog) jer će vam tako biti najlakše da se fokusirate, a i blog će brže rasti jer će vaši čitaoci znati šta mogu da očekuju na njemu. 
Neki od blogova koji postoje su fashion, beauty, travel, diy, how to, food, photo, personal ili sve to u jednom - lifestyle.

Kada počnete da pišete postove, budite originalni. Svi imamo maštu i sigurna sam da ćete smisliti nešto jedinstveno za vaš blog. Samo, nemojte kopirati i stavljati na vaš blog! Na kraju krajeva, to nije blogovanje, već kopiranje. Možete staviti nečiji tekst ili slike na vaš blog, ali uz dozvolu autora i izvora odakle ste uzeli.

3. Koje ime izabrati?
Upečatljivo. Jedinstveno. Unikatno. Takvo ime. Možete izabrati reč koja vam nešto znači, možete izabrati vašu omiljenu reč u kombinaciji sa drugim, možete izabrati izmišljenu reč, a možete čak izabrati i svoje ime. Samo neka bude zvučno, lako pamtljivo i lako za izgovaranje. Jedino pravilo koje morate slediti jeste da ima veze sa temom vašeg bloga. Još jedna važna stvar, a možda i važnija od samog imena, jeste link. Da bi drugi došli do vašeg bloga moraju znati vaš link, tako da primenite sve gore navedeno i za njega. Može biti isti kao ime bloga, ali i ne mora.

4. Dizajn
Dizajn ostavlja prvi utisak i na osnovu njega će suditi vašem blogu. Oni koji "obaraju s nogu" su obično čisti, imaju belu pozadinu i najosnovnije gedžete, a takve predlažem i vama. Međutim, i oni malo drugačiji mogu biti ljubav na prvi pogled. Naišla sam na jedan takav i oduševila se. Izgledao je vrhunski. Logo bloga i potpis na mestu, tekst neverovatno kreativan, ime savremeno, a interesantno. Odmah je postao moj favorit.

Međutim, kada sam se vratila na taj blog jednog dana, videla sam da je promenjen dizajn. To je bio totalno drugačiji blog i moram vam reći da je prvobitni izgled bio bolji. Sada viže-manje liči kao i na sve ostale. Zato ne menjajte dizajn kada ga jednom sredite! U redu je menjati detalje i eksperimentisati malo više ako vam se baš ne sviđa vaš blog i jer niste našli idealan dizajn, ali kada to učinite, ne menjajte ga. To je ono po čemu on postaje prepoznatljiv.

5. Raspored
Veoma je važno da blogujete redovno, što znači da vam treba dosta slobodnog vremena i sedenja ispred kompjutera. Dosta olakšavajuća stvar jeste plan i organizacija blogovanja. Recimo, možete blogovati dva puta nedeljno uvek istim danima i to je zaista dovoljno. Vaši čitaoci će znati kada mogu da očekuju vaše postove i tada će dolaziti da čitaju. Bonus savet je da (pre objavljivanja prvog posta) napišete nekoliko postova unapred kako bi ih uvek imali u rezervi za vreme kada ste zaista zauzeti.

Da li vi imate neke savete što se tiču ovih tema?
photo credit
_______

8 коментара:

 1. U potpunosti se slažem sa tobom! Nemam sad neke svoje savete, isti su kao i tvoji :) Ali, ponekad je lepo promeniti izgled bloga i osvežiti ga :))

  http://milicasdiary389.blogspot.rs/

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala za ovaj post, bas si mi pomogla. :D
  I ja sam za to da treba biti kreativan i svoj. :D

  ОдговориИзбриши
 3. Slazem se da dizajn treba biti jednostavan ali dovoljno popunjen da izgleda i predstavlja autora.
  Divni savjeti za one kojima je to zaista potrebno.
  xx

  http://zeberry.blogspot.ba/

  ОдговориИзбриши
 4. Thanks for you comment dear! Of course I would like to follow each other, I'm now following you #198, so please kindly follow back :) Amazing tips!
  THE PINK ELEPHANT SHOE | FACEBOOK | INSTAGRAM |

  ОдговориИзбриши
 5. Love your blog!!!
  Started following your blog via GFC, would you like to follow me?

  ОдговориИзбриши
 6. Odličan post!Prvi put sam na tvome blogu I izgled je baš simpatičan I jako mi se dopada.Posjeti moj blog:

  http://ameliabelieveme.blogspot.ba/ -ukoliko se učlaniš u moj blog,sigurno ću ti uzvratiti.

  ОдговориИзбриши
 7. Odličan post, baš onako sve objašnjeno u par rečenica. <3
  http://lillysecret.blogspot.ba/

  ОдговориИзбриши

Hvala na odvojenom vremenu i vernom čitanju. Nadam se da vam se ovaj post dopao, a mi se čitamo u sledećem postu. 💫

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...