Dvorac Kapetanovo, Stari Lec


Kaže meni hubby "spremi se, vodim te negde", i eto mene tako na području Plandišta, u blizini mesta Stari Lec ispred prelepog dvorca Kapetanovo. Da, da, danas na meniju je post za travel kategoriju i ni manje, ni više nego dvorac. U ovom postu saznajte sve o njemu, u sledećem postu sve o outfitu koji sam nosila, a onda vam pišem o još jednom dvorcu. Who is excited?

Sagradio ga je, 1904. godine, župan Botka Bela koji je voleo da pravi gromoglasne balove po kojima je bio poznat. Gradeći dvorac, stvaraoci su uzor pronalazili u srednjevekovnim zamcima, te su ga izgradili u neogotičkom stilu, sa odlikama romantike i gotike. Sa tri strane se nalaze visoki zabati koji se izdižu iznad krovova, sa stepenastim ivicama i ističu centralni rizalit i ulazni trem. Sa četvrte bočne strane se nalazi kvadratna visoka kula sa nazubljenim završetkom koja imitira srednjovekovne dvorce. Svi prozori imaju oštro prelomljen gotski luk, fasade su na spratu glatko malterisane, a u prizemlju je imitacija složenih krupnih kamenih kvadera. Oko dvorca se nalazio raskošni prostrani park u engleskom stilu i fontana koji danas nisu baš u dobrom stanju.

Jel možete da zamislite da su se ovde pravili balovi? Ja mogu, pa tako zamišljam oldtajmere kako polako pristižu, a iz njih izlaze gospoda u odelima i otvaraju vrata auta damama koje nose lepršave, malo šire i do poda gala haljine. Drže se za ruke i hodaju lepo uređenom stazom pored koje se šareni cveće. Sa osmesima, u raspoloženju za igru i ples, prilaze dvorcu iz kojeg grmi muzika jer je vlasnik tako voleo. Njegova žena, Ema, je volela da svira klavir, pa pretpostavljam da je tako zabavljala goste. 

LEGENDE O UKLETOM DVORCU

Priča ide tako da se po ceo dan niz nepreglednu ravnicu mogla čuti muzika koju svira. Ema je toliko volela klavir, i apsolutno svi su voleli njenu muziku. Jedino vreme kada nije svirala bilo je kada je išla na pregled kod lekara u Peštu. Nažalost, bila je teško bolesna. Legenda kaže da se u trenutku rastrojstva tokom zabave bolesna žena dočepala pištolja jednog od gostiju i ubila. Betka Bola se posle smrti svoje lepe supruge odao kocki, pa je zamak prodao kako bi otplatio dugove.

Što se tiče druge priče, ona se može naći u knjizi "Kamen u žitu", a glasi... 

Bilo je leto, avgust 1938. godine. Vlasnik zamka, Botka Bela, je šetao parkom Kapetanova i mislio o svojoj sudbini. Potpuno je bankrotirao i razmišljao je kako da to saopšti svojoj ženi, Emi.

Kada se prenuo iz razmišljanja, ugledao je jednog starca koji je hodao oko fontane zamka i pažljivo brao neke trave i nešto tiho mrmljao. Bela mu je prišao i upitao ga šta radi na njegovom imanju. Starac ga je pogledao svojim mutnim pogledom i odgovorio mu: “Sakupljam bilje koje oseća da će se dogoditi nesreća, spravljam od njega čaj i lečim bolne ljudske duše. Nemoj joj danas ništa reći”. Bela je, ne znajući zašto, odgovorio starcu: “Moram", i krenuo ka zamku. Učinilo mu se da je čuo starca da je još jednom viknuo za njim – “Nemoj joj danas ništa reći”. Nakon što je ipak rekao Emi da se zamak prodaje na javnoj licitaciji, ćutala je jedno vreme, a zatim mu je prišla, pogladila po obrazu i poljubila u oko. Te iste noći, kada je Bela zaspao Ema se iskrala iz postelje, popela na najvišu kulu zamka, polila benzinom i zapalila. Izgorela je brzo i od nje nije ostalo ništa, čak ni pepeo. Ostalo je samo nekoliko pramenova plave kose, koje su poput venčanica smrti dugo obletali oko zamka.

Onaj starac, koji je na Svetog Iliju, upozorio Belu Botku na nesreću, sagradio je kraj Kapetanova jednu malu čatrlju i održava zamak. Sav se predao zamku, i uživa da krči čestar oko njega, samo se rastuži, kada se po neki put na kosi ili grabljima zadrži, umesto sasušene trave ili žita, pramen plave kose.

Legenda kaže da se, posle ove tragedije, svake godine 2. avgusta pojavljuje beli golub na tornju ili se u jednoj od odaja zamka pojavljuje senka plavokose žene zagledane u ravnicu. Takođe, grb porodice Botka na istočnom zabatu (lav sa krunom koji u šapi drži zvezdu) počinje da svetli i čuje se jeziva rika za koju neki ipak kažu da je grmljavina. 

Dvorac je na licitaciji 1938. godine kupio trgovac Franc Maj, jedan od najbogatijih ljudi tih vremena, za miraz ćerki. Ona ga je udajom donela poslednjem predratnom vlasniku Milanu Kapetanovu, po kome dvorac i danas nosi ime. Milan Kapetanov je zadržao dvorac u svom vlasništvu do kraja drugog svetskog rata, kada mu je zakonom o nacionalizaciji oduzet. Danas je dvorac u privatnom vlasništvu sa očuvanom prvobitnom arhitekturom. Dvorac možete posetiti, kao i iznajmiti. Zanimljiva činjenica je da je Nikolija spot za pesmu "Nakit" snimala upravo u ovom dvorcu.

Da li vam se dopada dvorac? Šta kažete za legende?

_______

7 comments:

  1. How exciting! This looks like such an incredible place to visit. So glad you were able to enjoy the castle!
    the creation of beauty is art.

    ReplyDelete
  2. The castle looks amazing.
    Nice pics, love your bag ♥

    Ann
    https://roomsofinspiration.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Oh so cute photos darling
    your outfit is really nice
    xx

    ReplyDelete
  4. Thank you so much for your comment, Jasmina!! I'm so glad that you liked my "New navy" outfit! :) Beautiful pictures and building! Happy weekend!

    ♥ ★ ♥ GINGER COLLAGE ♥ ★ ♥

    ReplyDelete
  5. Beautiful pictures.
    The castle looks amazing.
    Kisses!

    galerafashion.com

    ReplyDelete
  6. Such a beautiful place and amazing pictures!

    ReplyDelete

Hvala na odvojenom vremenu i vernom čitanju. Nadam se da vam se ovaj post dopao, a mi se čitamo u sledećem postu. 💫