Dvorac Bisingen | Vlajkovac


Ćao, Spell fam! Bisingen je četvrti dvorac u Srbiji koji sam posetila i on je, fun fact, najstariji od svih koje sam obišla. Zar to nije fascinantno? Mada, baš zbog toga je u jako lošem stanju (kao i to što su digli ruke od njega) ali možete zamisliti kako je samo lep bio. Dvoumim se da li njega ili dvorac Špicer stavim na prvo mesto kao najlepši, šta vi mislite? Uglavnom, ovaj dvorac se nalazi desetak kilometara od Vršca, pored glavnog puta, trenutno je napušten i preti mu urušavanje. Upoznajte ga u nastavku.


Dvorac je sagradio 1859. godine grof Đerđ Močonji na svom imanju u Vlajkovcu. Udajom za grofa Rudolfa Gabora, 1888. godine, grofica Georgina Močonji imanje i dvorac donosi u miraz poznatoj austrougarskoj plemićkoj porodici Bisingen-Nipenburg. Porodica je imanje zadržala u svom posedu do kraja Drugog svetskog rata, kada im je zakonom o nacionalizaciji oduzet. Posle toga, koristio se u mnoge svrhe, a neke od njih su dom za ratnu siročad, kancelarija poljoprivredne zadruge, pa i zadružni stan. Izgrađen je na imanju van seoskih i ubanizovanih celina i pripada tipu slobodno stojećih objekata. Zgrada je spratna i ima osnovu izduženog pravougaonika i simetričan unutrašnji raspored. Prema stilskoj orijentaciji je klasicistički objekat sa izrazito lepom i bogatom dekoracijom, naročito u kovanom gvožđu. Fasade karakteriše simetrija i klasicistički ulaz.


Fasada okrenuta parku ima naglašen središnji deo uvučenog centralnog rizalita, spojenog terasama koje nose gvozdeni stubovi sa bočno isturenim rizalitima. Na spratu ulaznog trema je svečana sala iznad koje je krovni venac, atika sa balustradama i lučno zasvedenom nišom u kojoj je nekada bio grb porodice Bisingen-Nipenberg. Piramidalni krov je nadvišen kruškastim lukovičastim završetkom i šipkom na kojoj su stilizivani ljiljani, zastavica i gromobran. Na fasadama su nekada stojale skulpture u simetričnim školjkasto završenim nišama. Pored svečane sale, na spratu se nalazila i biblioteka vlasnice sa bogatom kolekcijom knjiga koja je imala 20.000 naslova retkih knjiga kao i vredni porcelanski predmeti, stari nameštaj i mnogobrojni komadi primenjene umetnosti. Predmeti koje porodica nije ponela i oni koji nisu ukradeni nalaze se u muzeju u Vršcu.



Elemeti enterijera i eksterijera koji su dekorisani izrađeni su od kovanog i livenog gvožđa. Nekada se u kompleks ulazilo kroz kapije od kovanog gvožđa, a u njemu su se nalazile: kuća za biroše, porodična grobnica i kapela porodice Bisingen-Nipenburg, veštačko jezero sa fontanom i skulpturom u sredini, potok i mostići. Danas od toga nije ostalo ništa, osim jezera i mostića. Nisam išla dublje u park, pa nemam fotografije odatle, ali ću sledeći put definitivno pogledati. Takođe, nadam se da će biti bolje stanje oko dvorca jer je trava jako porasla i ima dosta šuta, kako spolja, tako i iznutra. Kad smo došli, naišli smo na dečaka kako to sređuje što je lepo jer se brine oko toga, ali i tužno jer niko drugi ne reaguje. Dok sam bila unutra u dvorcu došlo mi je metlom da počistim i sigurno bih to i uradila da sam imala jednu pri ruci, lol. Dvorac predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. 


Mislila sam da ne postoji legenda vezana za ovaj dvorac, ali ipak sam uspela nešto da pronađem. Naime, mlada devojka (sluškinja) je sahranjena u parku i posle mesec dana kada je iskopana bila je sveža kao da je tada pokopana. Nije se ništa promenila, a na grudima je imala par kapi krvi. Zaključak donesite sami. Takođe, noću se čuju koraci u dvorcu, kao i škripa vrata. 

Poslednje informacije o dvorcu jesu da je 2011. godine potomak porodice Bisingen-Nipenburg podneo zahtev da mu se dvorac vrati, međutim, vlast ga je dala u zakup italijanskoj firmi koja je trebala da ga pretvori u hotel sa 6 soba i restoranom sa čime se grof Fon Bisingen složio kako bi ga spasio od propadanja. Šteta je što od toga nije bilo ništa.


Šta mislite o ovom dvorcu? Da li biste ga posetili?
_______

1 comment:

  1. Meni izgleda bas strasno ali lepo....ljubac

    http://www.ioannesbaby.com/

    ReplyDelete

Hvala na odvojenom vremenu i vernom čitanju. Nadam se da vam se ovaj post dopao, a mi se čitamo u sledećem postu. 💫