U 5 KORAKA do SNOVA | Girl Boss Tips

Ćao, Spell fam! Jeste znali da je danas petak 13-ti? Mnogima je smešno to jer šta strašno može da se desi na taj datum s obzirom šta je sve već zadesilo 2020. godinu do sada. Uglavnom, pokazala sam vam planer koji koristim za organizovanje i pravljenje planova, a u ovom postu ću vam reći kako da ostvarite svoje planove, želje i ciljeve u samo pet koraka. Jeste spremni?

 PRVI KORAK  - DEFINIŠI (ŠTA, ZAŠTO)

Da bi ostvarili nešto prvo morate da definišite. Šta to znači? Znači da ne možete samo želeti i govoriti šta želite već morate da zađete u detalje i to one najsitnije i tačno znati ŠTA želite. Primer: umesto "želim novu kameru" reći ćete "želim novu canon kameru crne boje sa auto-fokusom i dobrim zumom do Nove godine koju ću kupiti na popustu". Zašto je bitno da definišite svoju želju? Zato što tako manifestujete šta želite i što više detalja ima u njoj lakše ćete je vizualizovati i ostvariti. Takođe je veoma bitno da je zapišete jer je dokazano da su šanse tako dva puta veće za ostvarenje, a ako želite veći uticaj zapišite je u sadašnjem vremenu tj. kao da se već ostvarila. Još jedan način za manifestovanje jeste vođenje dnevnika gde vam je želja ispunjena što je meni posebno zanimljivo, tako da ću morati da isprobam ovu taktiku. Na kraju krajeva, lepo je sanjariti.

"Danas sam šetala sa drugaricama i odjednom se iza zgrade pojavio avion. Ja ih obožavam i sreća je što sam ponela kameru jer sam mogla da ga snimim. Izgledao je taako blizu jer moja kamera ima fenomenalan zum, kvalitet je bio fenomenalan takođe. Ah, baš sam srećna što sam kupila canon kameru."

Druga stvar jeste da znate razlog ZAŠTO to želite ostvariti i to što jasnije. U ovom primeru to bi glasilo "želim novu kameru jer će biti bolji kvalitet na video snimcima za jutjub, moći ću da započnem karijeru fotografa, a takođe da zabeležim divne trenutke i uspomene sa svojom porodicom." Morate imati entuzijazam, strast i emociju u svojoj želji jer ništa ne dolazi preko noći i s vremena na vreme ćete morati da se podsetite zašto želite to što želite. Zato je bitno da sve zapišete na papir kako bi povratili motivaciju kada nestane.

Bonus savet: afirmacije su jaka stvar i zato ih koristite za pozitivne misli i u prilog vašoj želji. Govorite i ponašajte se kao da vam se želja već ostvarila tipa "pravim lepe fotografije", "dosta ljudi želi da ih fotografišem", "napolju je lepo vreme za snimanje videa", itd. Što se tiče ponašanja, u glavi odvijajte scene šta biste sve radili da vam je želja ispunjena ili kako se upravo ostvaruje. Takođe, možete kupiti neke sitnice koje su povezane za vašom željom, u ovom slučaju privezak za kameru, foto album gde će urađene fotke da stoje, može da se skine editor, itd. 

 DRUGI KORAK  - SEGMENTI (KAKO)

Za svaku želju mora postojati plan kako bi se došlo do cilja zato je planiranje veoma bitno.

Pošto sada tačno znate šta i zašto želite vreme je da otkrijete KAKO da dođete do tog cilja. Najbolji način je da za cilj napravite stavke koje će vas voditi do njega, a to ćete uraditi tako što ćete ih podeliti na male i velike, teške i lake segmente. U mom primeru prva i najbitnija stavka jeste skupljanje novca, to je jasno. Sve što treba da se radi na ostvarenju cilja vrti se oko skupljanja novca i tu dolazi pitanje KAKO. Odgovor glasi: manje će da se troši na stvari koje nisu bitne, odvajaće se po X novca mesečno, naći će se dodatni posao, čekaće se popust, prodaće se neke stvari koje nisu potrebne, itd.

Naravno, za druge ciljeve se ima drugi orijentir i može više stavki da se navede koje spadaju u velike i male segmente. Bitno je krenuti od onih manjih i lakših stavki koje će voditi do većih i težih. Ispunjenje svih stavki bi trebalo rezultirati ostvarenjem cilja.

 TREĆI KORAK   - ORGANIZACIJA (KADA)

Od ključnog je značaja isplanirati do KADA će da traje ostvarivanje cilja jer ako se to ne uradi rad na cilju može da se otegne doveka. Zato u mom primeru kao što sam gore napisala stoji do Nove godine, ali naravno to je nedovoljno vremena i zato morate biti iskreni i sa nogama na zemlji kada određujete vreme za ostvarenje. Ono ne sme biti prekratko jer može rezultirati neuspehom niti predugačko jer može rezultirati odustajanjem. Sami poznajete sebe i znate koliko ste dnevno u stanju raditi na svom cilju i znate koliko možete da prinesete ostvarenju. Na osnovu toga odredite vreme. 

Zapravo, za sve stavke treba da odredite vreme. Kada ćete da ih radite i koliko će da traju. Možda dve nedelje, jedan mesec, godinu dana. Bitno je sve zapisati kako se ne biste pogubili. Planer koji preporučujem je essence planer od brenda @moj_rokovnik. On ima mesečno planiranje, sekciju za ciljeve i planove, pregled troškova i 14 praznih listova za organizovanje. Baš zato je idealan za pravljenje planova i ostvarivanje ciljeva.

 ČETVRTI KORAK  - PRATI NAPREDAK (KOLIKO)

Ponekad kada dugo radimo na ciljevima može da se desi kao da stojimo u mestu, kao da ništa nismo uradili ili jesmo, a da nema rezultata. Zbog toga možemo da klonemo duhom, da odložimo ili još gore da odustanemo od ostvarenja cilja. Zato tu nastupa traka napretka. Kao i sve što sam do sada navela, tako je i ovo veoma bitno, a možda čak i najbitnije. Znači, za svaki korak koji napravite prema svom cilju zapišite, bilo da je mali ili veliki svejedno će značiti. Bitno je da se ide napred. S ovim praćenjem ćete isto znati koliko vam je još ostalo do kraja puta i naravno, moj savet vam je da uvek uradite za nijansu više nego što ste planirali. Tako ćete se brže kretati ka svom cilju, biti ponosniji na sebe i raditi sa većim žarem.

Još jednu stvar koju želim da kažem u okviru ovog koraka jeste da ako vredno radite, a vidite da nema rezultata treba da promenite taktiku ostvarenja jer je očigledno da ne deluje. Bolje je krenuti od nule sa drugom metodom koja će raditi, nego nastaviti sa starom koja ne daje nikakve rezultate. Zapamtite to.

 PETI KORAK  - NAGRADA 

Peti korak pokazuje da rad na ostvarenju ciljeva ima i nagrade jer gde ima boss hustle tu ima i sweet guilty pleasure. Hehe, zapravo, nagrade su tu da daju dodatni podstrek i motivaciju za rad jer kada ostvarite jedan zamišljeni segment možete da se počastite sa čime želite, ali predlažem da to bude neka manja nagrada, druga malo veća, treća još veća i sve tako dok ne stignete do samog kraja gde će vas čekati najveća od svih. Zar prosto ne dobijete motivaciju čim čujete za nagradu?

I stigli smo do kraja, što znači da sada hvatate svoj planer, napišete i isplanirate ciljeve upravo ovako. Nadam se da vam se dopao ovaj girl boss post i radujem se pisanju još njih. Do sledećeg, zapratite @TFSInspiration za još inspiracije i motivacije.

_______

2 comments:

  1. Inače nikad nisam bila od planiranja, ali došla sam u godine gdje je to neophodno. Post mi je pomogao, bravo. :)

    Savršen nered

    ReplyDelete
  2. Super si ovo rekla, moraću da primenim.

    ReplyDelete

Hvala na odvojenom vremenu i vernom čitanju. Nadam se da vam se ovaj post dopao, a mi se čitamo u sledećem postu. 💫